Női lélek–női identitás pszichológus szemmel

Bizonyára a férfi olvasók legyintenek a címet elolvasva,harmonia valahogy így: “Na, már megint a nők! Mit kell ezzel a női lélekkel ennyit foglalkozni? Mintha nekünk nem lenne!” Na, de nem kell ettől megijedni, sőt!
Női személyiségtípusok, személyiségfejlődési szakaszok a női identitás alakulása, a női szerepek és felelősségek, az ebből származó stresszről és a tipikus női pszichoszomatikus betegségek. Már évek óta nem csodálkozom, hogy a praxisomban szinte csak nők keresnek meg ilyen-olyan stressz okozta pszichoszomatikus betegségekkel, pánik tünetekkel és szorongással. És egyre fiatalabbak! Az általános kérdésük az, hogy hogyan valósíthatnák meg dédelgetett vágyaikat azzal együtt, hogy a sok elvárásnak mind megfelelhessenek? Hogy hogyan lehetnének végre igazi nők, és hogyan vallhatnák be bűntudat nélkül maguknak és a környezetüknek is, hogy néhanapján szeretnének elgyengülni, megpihenni, akár csak egy rövid pillanatra is?

Hogy miért fontos ez a téma még mindig? Mert a mai társadalomban a szerepek egyre jobban felborulnak, “hála” a fokozódó elvárásoknak és a megélhetési nyomásnak. Mert a családokban inkább már csak egyre távolodó és ideális álomnak tűnik, hogy a férfi legyen a családfenntartó, és a nő a fészek melegét biztosíthassa. Mert a férfiak a tömeges elbocsájtás és a gazdasági sikertelenség miatt egyre frusztráltabbak lesznek a saját szerepükben, elbizonytalanodnak, és a nőknek muszáj viselni egyre gyakrabban a nadrágot. Mert a vízcsapból is az csöpög, hogy az igazi nő mindig csinos és ápolt, sikeres a munka frontján, pedáns háziasszony és megértő anya egyszerre, sőt, a férje oldalán magabiztos és lágy, elfogadó és nőies társ.

Pedig létezik megoldás arra, hogy mindannyian –férfiak és nők is– hűek legyünk önmagunkhoz, és egyedi módon élhessünk, sőt, élvezhessük a mindennapi pillanatokat, félretéve a tökéletes és egyen-női szerep elvárását. Ha kíváncsi vagy rá hogyan,  hamarosan újra indul “Női Identitás Erősítő” 10 alkalmas tréningem, ahol jungiánus analitikus lélekgyógyító mesékkel dolgozunk közösen az örömteli nőiség megéléséért és  a problémák megoldásáért!

Kovács Olga, pszichológus

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .