Aktív élet, derűs hétköznapok időskorban

Ma már az időskor hossza és tartalma igencsak megváltozott a 40-50 évvel ezelőttiekhez képest, azonban az egyéni felelősségvállalás elengedhetetlenül fontos e téren (is). Az egészséges életmód 8 alappillére, idő, pénz és energia befektetés a jövőnkbe. Ezzel egy másfajta, vitálisabb, aktívabb, örömtelibb, és akár fájdalommentesebb időskort teremtünk magunknak, mint amit a mai átlag feltételez. Ha úgy nézzük, tulajdonképpen befektetés a jövőnkbe, hiszen a betegségek nagyrésze az egészségtelen életmódunk következményei: a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az alkohol, a dohányzás, stb. Sajnos, azt látom, hogy napjainkban 60 felett leírják magukat az emberek. Pedig nem kellene. A kor önmagában nem elegendő ok a betegségekre, a leépülésre, az elesettségre és minden, az idős korral kapcsolatba hozható tényezőre. Lehet még hivatkozni a genetikára, de itt van az a bizonyos epigenetika is, így valójában az egészséges életmód az ami meghatározza, sőt akár felül is írhatja a genetikát.

Számomra a Szüleim -sajnos, ma már csak Édesanyám- nagyon jó példa erre. Az 50-es évei elején jelentkezett nála néhány betegség, ami komoly életmódváltásra sarkalta. Ez 30 évvel ezelőtt volt, amikor még nem állt a rendelkezésére annyi információ és lehetőség, mint napjainkban, ám ő az életmódváltásra szavazott. Mai kifejezéssel ezt életmódváltásnak hívjuk, ám ő csak simán változtatott az addigi szokásain. Hiszen Albert Einstein megmondta: “Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.” 🙂 Ma már tudom, hogy az életben minden csak döntés kérdése, így ez is az volt.


Onnantól Ő döntött arról;

  • Milyen ételeket eszik és mit nem.
  • Milyen alapanyagokból készíti el azokat az ételeket.
  • A saját kertjében fáradtságos munkával megtermelte a zöldségek jelentős részét.
  • Tagja lett egy helyi nyugdíjas klubnak, ahol több különböző mozgásformát is igénybe vett; torna, jóga, senior tánc.
  • A klub rendszeresen szervez a tagok számára kulturális programokat. (Kiállítás-, és múzeumlátogatás, kirándulások, stb.) A rendszeres klubtalálkozók a szociális, társas kapcsolatok fenntartásában is segít.
  • Hetente gyógyfürdőbe jár és szaunázik is.
  • Javaslatomra kb. 30 évvel ezelőtt étrend kiegészítőket is kezdtek fogyasztani, hogy elkerüljék a további vitamin, és ásványi anyag-hiányállapotokat.

Persze mondhatod, hogy nehéz életmódot váltani és mikor is tennéd, de hidd el nehezebb és fájdalmasabb, ha elveszítjük a fiatalkori energiánkat, aktivitásunkat, pozitív életszemléletünket, életkedvünket, ahelyett, hogy lehetőség szerint konzerválnánk azt. Ne feledd, soha nincs késő a változáshoz.

És tudod: “Neked nagyon kell vigyáznod magadra, mert belőled csak egy van! Másokat könnyebb pótolni, mert ők többen vannak!”  🙂

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.