A sikertelen fogyókúrák okai

Igyekszem egészségesen táplálkozni, de szeretek finomakat enni, szeretem a jó hangulatú családi és a baráti ebédeket, vacsorákat, akár néha a hizlalókat is, de szakmámból adódóan van néhány működő trükköm…Most Húsvét után vagyunk, és azt ugye egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem a Húsvét 2 napja alatt elfogyasztott finom étel miatt hízunk el, hanem leginkább a két Húsvét közötti időszakban elfogyasztott ételek miatt? 🙂 Az elhízás oka az, hogy sokkal több kalóriát viszünk be, mint amennyit a szervezetünk eléget. Sajnos, egy-két betegséget kivéve ma már egyértelmű, hogy az elhízás a jóléttel függ össze. Gondolnád, hogy napi plusz 100 kcal bevitele, évente 6 kg súlyfelesleget okoz ?! 100 kalória egy gyümölcsjoghurt, kb. 15 dkg répa, 10 dkg burgonya, stb. Ezzel szemben napi plusz 100 kcal elégetése évente 6 kg fogyást jelent, ami napi 2 km séta, napi 10 perc kerékpározás, stb.

Az állandó fogyás utáni vágyunk miatt, a túlsúly elleni “csodaszerek” dömpingje áramlik felénk folyamatosan. Az ember már csak kapkodja a fejét, és próbál kiigazodni rajtuk. Mondhatjuk azt is, hogy ez egy nagyon jó üzlet! Egy biztos,  itt a jó idő és valamit tenni kell! A télikabátot már rég levettük, itt a tavasz, egyre kevesebb ruhát viselünk, vagyis egyre inkább láthatóak a télen ránk rakódott kilók. Télen a zsír és szénhidrát dúsabb táplálkozás, és a még kevesebb mozgás miatt könnyen magunkra szedtünk néhány plusz kilót, és mintegy “hájpáncél”-ként kipárnáztuk magunkat vele. Ezen a téren inkább a külsőségekre figyelünk, azonban a túlsúly sokkal inkább egészségügyi, mint esztétikai kérdés.

A kockázati tényezői között szerepel a magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség, daganatos problémák. Napjainkat egyre inkább a mennyiségi túltápláltság és minőségi alultápláltság jellemzi. Erről már a “Tavaszi tisztítókúra” c. cikkben is írtunk, és én azt gondolom, hogy míg ennyi duci  és túlsúlyos ember szaladgál az utcákon, addig ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A sikertelen fogyókúra okai:

 • elhatározás hiánya – Nem döntötted el igazán, csak vágysz rá!
 • csodaszerekbe vetett hit, a helyes életmód helyett
 • éhezés, mint fő probléma a kúra alatt
 • fogyás nincs salaktalanítás nélkül
 • az étel, mint egyetlen örömforrás
 • elsavasodott a szervezet
 • megfosztottság érzés
 • egyoldalú diéta
 • kitartás hiánya
 • lelki problémák
 • yoyo effektus
 • ízek hiánya
 • lustaság

A drasztikus fogyókúra elviselhetetlen éhséget okoz, ezért is nehéz betartani. Ha tartósan és eredményesen szeretnél lefogyni a fentiekre mindenképp érdemes odafigyelni. Tartós fogyás nincs tisztítóprogram nélkül, ugyanis a salakanyagok elraktározódnak a zsírsejtekben. Ha tehát salaktalanítasz és lugosítasz is egyben, akkor eredményesen indítasz el a hátra lévő életedre nézve egy ideális testsúlykontroll programot. Hiba, ha a kúra végeztével visszatérünk a régi életmódunkhoz és táplálkozási szokásainkhoz, mert így akár 2 hét kemény diéta után, jó esetben csak a leadott kilókat, de inkább annak dupláját hízzuk vissza.

Neked milyen tapasztalataid vannak? Próbálkoztál már többször, de eredménytelen volt? Érdekel hogyan érhetünk el tartós eredményt, állandó koplalás, kínzó éhség, idegeskedés, és egészségkárosító hatások nélkül? A megoldás az egészséges életmódban rejlik 🙂
Csatlakozz 9 napos  életmód programunkhoz!

 

Géringer Ági
Életmódtanácsadó Wellness Trainer

 

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.