Túltáplált hiányállapot

Első olvasásra furcsa, ugye? Hiszen egyszerre nem lehet valami kevés és túl sok is. Vagy mégis? A mennyiségi túltápláltságról és a minőségi alultápláltságról már “Az elhízás, mint életmód” című cikkemben írtam. Mit jelent ez valójában? Nagyanyáink még valódi élelmet tettek a család asztalára, hiszen kimentek a kertbe a zöldségért, leszedték a fáról a gyümölcsöt, és a “háztáji” kifejezés is magáért beszélt, hiszen akkor még nem nagyüzemi módon tenyésztették az állatokat sem. (Szerencsére a termelői piacokon még ma is hozzá tudunk jutni pl. háztáji termékekhez, csirkéhez.)

A zöldség és gyümölcs fronton is elgondolkodtató a helyzet. Magyarországon évekig szinte csak kínai fokhagymát lehetett kapni, a magyart úgy kellett vadászni…

Az ember azt hiszi, hogy egészségesen táplálkozik, mert naponta eszik zöldséget és gyümölcsöt is, de elgondolkodtál-e már azon, hogy ezeknek vajon elegendő-e a vitamin és ásványi-anyag és nyomelem tartalma? Vagy esetleg azon, hogy a kialakult túlsúlyod a mennyiségi túltápláltságtól és a minőségi alultápláltságtól alakult ki?

A szervezeted szeretné megkapni a számára szükséges tápanyagokat, de miután ez nem sikerül neki a látszatra elegendő elfogyasztott mennyiségből, így arra késztet Téged, hogy újabb mennyiségért nyúlj. Én kevés húst eszem, mindig is inkább zöldségeket és gabonát ettem, és tettem ezt abban a hitben is, hogy az elfogyasztott mennyiség tökéletesen fedezi a napi vitamin szükségletemet. Pár évvel ezelőtt azonban a kezembe került egy cikk, amit enyhén szólva is döbbenettel olvastam, mert olyan dolgokkal szembesített, amin komolyan el kellett gondolkodnom. C vitamint, kalciumot, vasat már akkor is szedtem, de a cikk elolvasása után megértettem azt, hogy itt sokkal többről van szó, ha meg akarom tartani az egészségemet.

A cikket azóta is ajánlom az ismerőseimnek, akik szintén megdöbbennek a  lényegi tartalmán, hiszen bár  mindenkinek más a prioritás az életében -vitalitás, jó erőnlét, egészség, pozitív külső megjelenés, szellemi teljesítmények, stb.- úgy tűnik  mindegyikhez szükségünk van minőségi tápanyagokra. Vagyis lehet, hogy nem érdekel a külső megjelenésed, de az egészséged bizonyára fontos számodra!  De az is lehet, hogy (egyelőre) még nem érdekel az egészséged (mert még van), de érdekel a szellemi teljesítmény. E cikk írása közben elgondolkodtam azon, hogy milyen összefüggések vannak az életünkben, hiszen e tanulmány számomra közvetetten is minőségi változást hozott az életemben.

Az említett írás két szakembertől:
Minőségi éhezés: Varga Judit és Kökény Tibor
Forrás: http://www.lelegzet.hu/archivum/2005/11/3350.hpp.html

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.