Az izületi fájdalmakról

 

derekfajas_2Ki ne mondta volna már életében legalább egy alkalommal ”úgy fáj a derekam, térdem, csípőm!”? A 18 éven felüli népesség 10 %-a szenved tüneteket okozó arthrosisban. Az arthrosis az izületek degeneratív betegsége, mely során az izületi porc mennyiségi és minőségi károsodása alakul ki. Az életkor előrehaladásával ezek az elváltozások fokozódnak. Az egyik leggyakrabban érintett izület a térd, melynek valószínűleg filogenetikai oka van. Élt Etiópiában hárommillió évvel ezelőtt egy Lucy nevű ősanya – hivatalos néven Australopithecus afarensis – ő volt az első, aki teljesen kinyújtott térdekkel járt, ezáltal a kezei felszabadultak és a kezek állandó használata agyunk fejlődését is lehetővé tette.

A térdfájdalmat nem minden esetben maga az arthrosis okozza, hanem annak valamely szövődménye, például a térd körüli izületi tok gyulladása, vagy az ínszalag és tapadási helyének gyulladása válthatja ki. A térdfájdalom forrása lehet a csípő, esetleg a derék is. Különösen 45 év felett, elsősorban nőknél, állandó fájdalom nélkül is lehet arthrosis, amire a térdizület deformitása hívja fel a figyelmet. A térdfájdalom vizsgálatakor fontos kórjelző, hogy terhelésre fokozódó vagy nyugalomban is meglévő-e a fájdalom. A nyugalomban is fennálló fájdalom gyulladásos eredetre utal.

A mindennapi életben gyakoriak a sportsérülések a fiataloknál, idősebbeknél pedig egyszerű elesés is okozhat maradandó izületi sérülést, ha nem kap megfelelő ellátást. A kimutatható porcsérülés, szalagsérülés megoperálható, a már igen kíméletes un. artroszkopos műtéti technikával. Ugyanakkor nem minden térdfájdalom igényel kezelést. Gyermekek, serdülők esetében gyakori a hasogató térdfájdalom. Ha más okot kizártunk, akkor ezeket „növekedési fájdalomnak” is nevezhetjük. E korosztályban ugyanakkor újabban a jelentős testsúly többletből adódó térdfájdalmak is problémát okoznak. Ezekben az esetekben természetesen a testsúlycsökkentése a helyes gyógykezelés.

A kezeléskor nem minden esetben szükséges a gyógyszeres terápia. A legfontosabb a felvilágosítás, a statikai korrekció – pl. lúdtalpbetét viselése- életmód tanácsok a helyes testtartásról és a mozgásról sok esetben már önmagukban is elégségesek a fájdalom megszüntetésére. A torna és a fizioterápia szerepe rendkívül nagy. Pl. térdfájdalom esetén védekezésként csökkentjük az izület terhelését, az izmokat ezáltal kevésbé használjuk, az izom sorvadni kezd, az izület stabilitása még jobban csökken és kész is az ördögi kör. Kezdődő vagy közepes térdarthrosis esetén a heti 8-12 óra kerékpározás (szobakerékpár is lehet) vagy kocogás (nem betonon) jelentős javulást hozhat.

A porcvédő szerek szerepe, úgymint a glükozamin-szulfát, chondroitin szulfát az enyhe és középsúlyos esetekben, 2-3 hét alatt már képesek a fájdalmat is csökkenteni. Javasolt évente több alkalommal kúraszerűen megismételni a használatukat. A gyógyszeres és injekciós kezelések sok mellékhatással járhatnak, ezért használatuknál sok tényezőt fegyelembe kell venni. Én a Forever Freedom-ot, az Active Ha-t, Heat Lotion-t és MSM gélt ajánlom!

Mint minden betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb, amit a rendszeres testmozgással és táplálkozással, valamint a testsúly felesleg elkerülésével tudunk elérni.

Dr. Becka Éva háziorvos 

Segíthetünk?

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.