Konyha higiéniai 1×1

A konyha sok család konyhaélettere, akár egész nap. Főzünk, étkezünk, társasági életet élünk benne, ám nem gondoljuk végig, hogy a nem megfelelő higiénia következtében milyen veszélyek leselkednek ránk. Az, hogy látszólag rend van a konyhában, nem feltétlenül jelent higiéniai tisztaságot is. Nem szeretném dramatizálni a helyzetet, ám a nem megfelelő tisztaság és higiénia elősegíti különböző baktériumok elszaporodását (klebsiella, lisztéria, corynebacterium, fekál coliform, penész, staphylococcus, E-coli, stb.), amik akár betegségekhez is vezethetnek. Az alábbiakban néhány tanács, amire érdemes odafigyelni.

Hűtőszekrény: megfelelő hőmérséklet 5-6 C fok. Mindig fedjük le a tárolt ételeket, illetve a hűtőbe csak megmosott zöldséget, gyümölcsöt, tojást tegyünk. Tisztítsuk rendszeresen! Ha önleolvasztós a hűtőszekrényünk, figyeljünk rá, hogy ki tudjon belőle folyni a víz, ne legyen benne “pangó” víz.

Konyhapult: használjunk mindig vágódeszkát és ne a pultot használjuk vágásra, mert összekarcoljuk, és a karcokban jobban meg tudnak telepedni a baktériumok is. Ne tároljunk újságot a pulton, sok kézen megfordul, mire hozzánk ér.

Vágódeszka: legyen külön a húsnak és a zöldségeknek.

Edényszárító: tisztítsuk hetente.

Konyharuha: naponta-kétnaponta cseréljük, mert minden baktérium vagy gomba ami a konyhában előfordulhat, az előbb-utóbb a konyharuhán landol és tovább is visszük vele más felületre. Egy konyharuhán akár 65 Millió E-coli baktérium is lehet, ami hányást, hasmenést, hasfájást okozhat.

Szemetes: mindig zárt tetejű legyen, és naponta vigyük ki, mert a gombák, baktériumok melegágya.

Személyes higiénia: minden konyhai tevékenység, főzés előtt és után is mindig mossunk kezet.

Mosogatószivacs:  használat után öblítsük ki, és hagyjuk megszáradni, cseréljük hetente, kéthetente.

Mosogató: ha beépített szűrős a bele került ételmaradékot távolítsuk el, ha nincs benne gyárilag, tegyünk bele műanyag szűrőt. Dugulás elhárítására használjunk szalicilt és ecetet a lefolyóba.

Konyhaszekrény: zárt dobozban tároljuk az élelmiszereket, a fűszereket és a konyhaszekrényt is tisztítsuk, takarítsuk ki rendszeresen.

Mosogatógép: ne használjunk hibás készüléket, életveszélyes lehet. Bár lehet kapni “mosogatógép tisztító” tisztítót, én helyette inkább azt javaslom, hogy használat után töröljük át az éleket, az ajtót, és legalább havonta vegyük ki és tisztítsuk meg a szűrőt az összegyűjtött ételmaradékoktól. Ha így teszünk, nem kell újabb drága szert, vagy akár illatosítót vennünk a szagok elűzésére sem.

Sütő: a sütés alatt keletkezett szennyeződéseket a legjobb a sütés végén azonnal eltüntetni, de ha nyom nélkül készítettük el a család ebédjét, akkor is tanácsos időnként mosogatószerrel áttörölni az ajtót és a sütőt magát is. Könnyebb dolgunk van, ha előtte egy kis tálban mosogatószeres vizet teszünk a sütőtérbe és 50-60 C fokra állítva fél órát állni hagyjuk. A keletkezett pára feloldja a szennyeződéseket, ami megkönnyíti a munkánkat.

Házi kedvenceink: bár nem a konyha tartozékai, sokan engedik be a konyhába őket. Ez mindenkinek a magánügye, ám ha egy kutyus megsimogatása után közvetlenül nem mosol kezet, a kezeddel akár fekális szennyeződéseket is vihetsz a következő megérintett felületre, ételre.

Személyes tapasztalatom: én a konyhában is a Aloe MPD 2X használom, és kiegészítésnek grapefruitmag kivonatot, ami nagyon jó természetes fertőtlenítő a háztartásban. A mosogatószerhez is adagolhatunk néhány cseppet, illetve töményebben is tudjuk használni, erőteljes fertőtlenítéshez is.

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.