Táplálkozás, avagy mit együnk, hogy egészségesek maradjunk?

Az egészséges életmód második pillére a táplálkozás.
„Az ételed legyen az orvosságod!” -Hippokratész. Már az ókorban megfigyelték, hogy a táplálkozás és a betegségek kialakulása között szoros kapcsolat áll fenn. Tehát míg a helytelen táplálkozás miatt különféle betegségek alakulhatnak ki, ugyanúgy a helyes étkezés, a megfelelő tápanyagok bevitele a gyógymódot is jelentheti. Érdekes megfigyelni, hogy régen a különböző „nyavalyák” kezelésére gyógynövényeket, főzeteket használtak, majd ezek háttérbe szorultak, mikor megjelentek a gyógyszerek, de napjainkban ismét egyre inkább teret hódítanak a természetes gyógymódok.

Sajnos a magyar táplálkozásiszepito_etrend_4 szokásokat az energiában gazdag, zsírdús ételek jellemzik, ez az ülő munkát végző, autózó, keveset mozgó mai ember számára nem éppen ideális. Előbb-utóbb elhízáshoz, valamint számos civilizációs betegség kialakulásához vezethet. Mit (t)együnk, hogy ezeket elkerüljük?

Vidám reggeli
Munkavégző ember esetében a legtöbb energiát délelőtt és kora délután igényli a szervezet, ezt a reggelinek és az ebédnek kell biztosítania. Azonban sokszor a reggeli elmarad, az ebédelés rendszertelen. Az energiabevitel nagy része pedig a vacsorára koncentrálódik, mikor a szervezet már nem igényel annyi energiát, ezért raktározásra áll be, ami szintén elhízáshoz vezethet. Nagyon fontos, ezt megelőzvén, hogy naponta legalább 5 étkezést iktassunk be, és mindezt kis mennyiségekkel, így ki tudjuk küszöbölni a szervezet raktározó tevékenységét és nem fogunk hízni. Ételeinket változatosan készítsük el, többféle nyersanyag felhasználásával.

A napi tápanyagbevitel 60%-át szénhidrátok tegyék ki, mivel ezek a fő energiaszolgáltató tápanyagok, viszont ennek az értéknek csak 10%-a lehet cukor! A szénhidrátok közül is a teljes kiőrlésű, élelmi rostban gazdag termékeket fogyasszuk. Ezek nemcsak a daganatképződés ellen, hanem az elhízás és az elhízás következtében kialakuló betegségek ellen is védelmet nyújtanak.

Tehát fogyókúrázóknak is ajánlott fogyasztani, mivel befolyásolják a tápanyagok felszívódását, oly módon, hogy felületükön megkötik azokat, így sokkal lassabban, fokozatosan tudnak csak felszívódni, így éhesek is csak sokkal később leszünk. Ugyanezért ajánlott szívbetegeknek, cukorbetegeknek…is fogyasztani, mivel a cukrot és a koleszterint is megkötik. A rostok jótékony hatásait még sokáig lehetne sorolni, még egy nagyon fontos szerep a végére, hogy segítik a bélműködést, a székletürítést, s ezzel védenek számos vastagbélbetegség ellen.

Rendkívül fontos a gyümölcsök,gyumolcsok zöldségek fogyasztása, melyek rosttartalmukon kívül, fontos víz-, ásványi anyag- és vitaminforrások.

A tej és tejtermékek jelentik a fő kalciumforrást, de a vitamintartalmáról és komplett fehérjetartalmáról sem szabad megfeledkezni, ezért a táplálkozási ajánlások szerint napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kell fogyasztanunk.

A húsok fogyasztása sem elhanyagolandó, mivel nagyon fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban. Jelentős fehérje, zsír, vitamin ( B12!) és ásványi anyag, főként vas források. Míg a növényeknél a vas csupán 5%-a szívódik fel, addig húsfogyasztásnál kb. 38%-a hasznosul. A készítési mód is fontos szerepet játszik a húsétel egészséges jellegének biztosításában, tehát a bő zsírban sütés helyett alkalmazzunk inkább párolást, sütőben sütést, valamint kevés sóval készítsük az ételeinket.

Hal
A szakértők szerint hetente legalább egyszer halat, főként tengeri halat kellene fogyasztanunk, ez sajnos Magyarországon nem jellemző. És hogy miért lenne fontos a halfogyasztás? Mivel a tengeri halak húsában lévő telítettlen, omega-3 zsírsavak számos jótékony hatással rendelkeznek:

  • csökkentik a vér koleszterin szintjét,
  • a vérrögképződést megakadályozzák,
  • erősítik az immunrendszert,
  • gyulladáscsökkentő hatásuk is jelentős.

Az egészséges táplálkozáshoz még hozzátartozik a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, melyre tényleg nagy hangsúlyt fektetnék és itt folyadékon vizet értek. Ha valaki keveset iszik, annak a fogyókúrája sem lesz hatékony, valamint az agyi teljesítménye sem lesz az igazi. Legalább napi 2-2,5 l folyadékra lenne szükségünk, de nyáron természetesen ajánlott inkább a 3 l.

Az egészséges táplálkozás mellett persze nem elhanyagolandó a rendszeres mozgás sem, ami lehet akár napi 30 perc séta, vagy intenzív aerobic óra is, a lényeg, hogy mozogjon valamit az ember.

Ha az előbb leírt táplálkozási tanácsok nagy részét megfogadjuk, alkalmazzuk, és még hozzá mozgunk is naponta egy kicsit, akkor már igazán jól érezhetjük magunkat a bőrünkben! 🙂

Szomolányi Zsófi, dietetikus

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.