Hogyan szoktassuk rá a férjünket az egészséges ételekre?

A rövid válasz: a legjobb, ha rájön magától… 😀 Persze, erre ne várjunk sokáig, inkább tegyünk érte! A család egészsége -túl a genetikán-, leginkább a nők kezében van, hiszen többnyire mi vásárolunk be, mi főzünk és általunk kerül a család asztalára a reggeli, ebéd és a vacsora. Néha egyszerűbb készételeket vásárolni és otthon csak megmelegíteni, ám az ilyenkor kétséges, hogy mit is eszünk valójában és mennyire természetes és tápláló az elfogyasztott étel.

Előttem jó példa volt az anyukám kezdeti rossz stratégiája “Az vagy amit megeszel” elvét követve egy teljes értékű életvitelre összpontosított. Tette ezt majdhogy nem egyik napról a másikra…..Hát ő még csak-csak viselte az általa kitalált életvitelt, de az én húshoz, pörkölthöz, és egyéb állatfajtákhoz szokott apukám fellázadt!

Kedves Olvasóm, bizonyára nembio_etelek ismeretlen a történet neked sem. Valószínűleg te is vittél már haza hajdinát, kölest, tofut, és fogalmad sem volt, hogy ebből hogyan lesz ebéd, vagy vacsora. Nincs ezzel semmi baj! Az én első saját készítésű tofum a wc-ben végezte. Borzalmas volt az íze és az állaga is. Ez már a múlté. Ma már pl. a rántott tofu, barnarízs, a köles vagy a cukkinis-rakott palacsinta kedvenc ételnek számít nálunk, sőt a férjem kéri, hogy mikor csinálok már megint 🙂

A titok a következő. Én sokáig kétfélét főztem, külön neki és magamnak. Ez macerásnak tűnhet, de így utólag simán megérte, és persze nem minden nap főztem, ahogy ma sem. Neki készítettem rántott sajtot, magamnak tofut, és így nem volt számára kényszer,  hogy vagy megeszi vagy sem?! Sőt! Kérdezte “mi az amit eszel?”, a válasz: rántott tofu, de ez neked úgy sem fog ízleni 🙂 És miután minden férfiban belül ott lakozik egy kíváncsi kisfiú, előbb-utóbb kipróbálta azt amit én ettem.. És még egy fontos dolog, ami egyáltalán nem elhanyagolandó szempont. Amikor megismertem 123 kg volt, ma pedig -az életmódváltásának köszönhetően- elég régóta tartja az elért 78-80 kg-ot !!

Egy biztos, nem erőltettem semmit, mert tudtam azzal csak az ellenkezőjét érem el. Márpedig a célom nem ez volt! A célom az volt, hogy ő magától válassza ezeket az ételeket, és magától jöjjön rá, hogy nem minden rossz ízű ami egészséges. És közben arra is rájött, illetve ezt inkább már megtapasztalta, hogy sokkal jobb a közérzete, és energikusabb bizonyos ételek fogyasztása után. Az egészséges ételek titka szinte ugyanaz, mint a többi ételé. El kell tudni jól készíteni őket egy jó recept alapján!

Ma már anyukám is ezt a “koncepciót” követi apunál, és biztos vagyok benne, hogy 80 évesen (egy stroke után) többek között ennek is köszönheti az egészségét, és a kortársaik között a ők a legegészségesebbek és legfittebbek! Anyukám is sok-sok egészségügyi probléma leküzdése után, olyan mint egy “duracellnyuszi”, és 74 évesen olyan aktív életet él, amilyet 18-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottunk volna!

Neked már volt hasonló próbálkozásod a családban, a férjeddel, gyerekeiddel? Szívesen veszem a Te saját tapasztalataidat, pro és kontra is

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.