Miért nem vagyunk állandóan boldogok?

Ha felidézünk egy kellemes, boldog pillanatot az életünkből, elönt minket az elégedettség és a nyugalom érzése, pár pillanatra feltöltődhetünk.Vajon milyen képek jutnak az eszünkbe erre a szóra? Sütkérezünk a tengerparton? Vagy a szerelmünk karjaiban ébredünk? Általában valami pihentető, passzív időtöltés jut az emberek nagy többségének az eszébe erre a szóra – boldogság.

De miért nem vagyunk állandóan boldogok?
Mi is az a boldogság egyáltalán?

Manapság “beáramlott” a mindennapi szóhasználatunkba egy kifejezés, amit gyakran hallhatunk, de vajon tudjuk-e, mit jelent? A flow (áramlás) Csíkszentmihályi Mihály magyar származású amerikai pszichológustól ered, és egy lelki állapotot jelöl, miközben a személy, aki ezt átéli valamilyen aktív tevékenység közben, teljesen feloldódik, bevonódik, elfeledkezve térről és időről. Jellemzője még, hogy ennek a boldog tevékenységnek világos, egyértelmű céljai vannak, és ettől együtt jár egy jóleső kontroll érzéssel mind a tevékenység, mind a saját képességeink felett, annyira, hogy a képességeinket teljes egyensúlyban érezzük a tevékenységben rejlő kihívással.

Ez egyszerre sok feltételnek tűnik, de bizonyára mindenki átélt már hasonlót az élete folyamán. Akinek valami hobbija van, és épp azzal foglalatoskodik, és meg sem hallja, hogy ebédhez hívják, mert annyira elmerült. Vagy egy lelkes hegymászó épp egy vonzó sziklaszirtet mászik meg, és a pillanatok óráknak tűnnek, az órák pedig pillanatnak, mert elfeledkezik ezekről a felfedezés örömében.  De akár egy jó könyv olvasása is okozhat ekkora áramlás-élményt! A lényeg nem a tevékenység mibenlétében áll, hanem a milyenségében!

Ahhoz, hogy ezt a feledhetetlen pillanatot át tudjuk élni, pár kérdést kell feltennünk magunknak:

  •  Mi az én célom? 
  •  Milyen aktivitáshoz van annyi képességem, hogy azt szívesen végezzem?
  •  Miből nyerhetem az erőmet az aktivitáshoz?

Ezek nem olyan egyszerű kérdések ám! Hiszen amikor fáradtak vagyunk, vagy éppen munkahelyi gondok nyomasztanak, akkor legkevésbé sem érezzük magunkat aktívnak, frissnek és energiadúsnak. Hát honnan származzon akkor az erőm? És még valami egyértelmű célt is fogalmazzak meg, amikor a saját helyemmel sem vagyok tisztában? Nemhogy a képességeimmel! Hiszen annyi egymásnak ellentmondó kritikát kapunk az élettől! Sokszor a gondok miatt  stresszesnek érezzük magunkat, vagy éppen “alig élünk”, fáradtak, lehangoltak vagyunk.

Kovács Olga, pszichológus

 

Ha tetszett, kérlek oszd meg, hogy segíthess másoknak!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.