Kilók és centik, avagy a mérleg fogságában

merleg

Előfordul, hogy az őszi-téli időszakokban felszedünk magunkra pár kilót, ezért a mérleg nyelve általában többet mutat, mint szeretnénk. Nos, én itt megállnék egy pillanatra. Tudtad, hogy mérlegnél sokkal fontosabb a BMI és a testösszetétel, vagyis testzsír,- és izomszázalék? A BMI, azaz a testtömeg-index a legelfogadottabb az optimális testsúly meghatározására, hiszen egy 170 cm magas erősebb csontozatú, izmosabb nő is lehet 70 kiló, aki 38-40 méretű ruhákat hord, ugyan akkor egy 155 cm magas nő is lehet 70 kilós, de neki már 44-46-os a ruhamérete. Ránézésre pedig valószínűleg csak az egyikőjüket mondanánk túlsúlyosnak!

Az elégedettségi fokunkhoz érdemes még figyelembe vennünk az alkatunkat  is, hiszen nem mindegy, hogy alma, körte, vagy esetleg homokóra alkatúak vagyunk. Ha hízol, mindegyik esetben eltérő testtájakra rakódnak a plusz kilók, ami nemcsak esztétikailag, hanem egészségileg is rendkívül fontos! Életmódtanácsadóként ezt különösen fontosnak tartom kiemelni, hiszen a nőknél 88 cm, a férfiaknál 102 cm már komolyan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását és annak az veszélyeit! A BMI kiszámítása= testsúlykilogramm osztva a magasság négyzetével.

BMI határértékek:
20 alatt:    sovány
20-25:       normál
25-27:       enyhén túlsúlyos
27-30:       közepesen túl
30 felett:   jelentősen túlsúlyos

Tehát a kilóknál sokkal fontosabbaknak tartom a centiket, és természetesen azt, amit tükörben látsz. Ha tudni szeretnéd, hogy mennyit hízol a téli időszakban, mérd le magad centiben és kilóban, és az így kapott BMI-det írd fel, és kövesd nyomon! Ezt persze lehet még fokozni. A testsúly ismeretén túl fontosnak tartom a testösszetételt is (testzsír,- és izomszázalék) hiszen ez mutatja a tested valódi arányait.  Ha életmódváltásban gondolkodsz, vagy le szeretnél adni pár kilót, jó ha ismered a pontos testzsír,- és izomszázalékodat, mert ez lesz a valódi érték amihez viszonyulhatsz a továbbiakban.

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.