Vajat, vagy margarint használsz?

Dilemma. Különösen, ha sokButter curl on a wooden spoon reklámot nézel, hallgatsz vagy olvasol, és nincs kellő információt róluk. Margarin reklámmal sűrűn találkozol, de ha jól utána gondolsz, vaj reklámot mikor láttál az elmúlt időkben? Valószínűleg nem láttál. Hogy miért? Jó kérdés.

Egyes margarinok transzzsírokat tartalmazhatnak, amik az élelmiszeripar “előállított” termékei, vagyis nem természetes eredetűek. Bizonyos margarinokat hőkezeléssel és hidrogén hozzáadásával növényi olajokból állítanak elő. Könnyen kenhetősége, eltarthatósága, és jó marketingje miatt sokan kedvelik. Ha viszont tudod, hogy mi van benne, és az milyen hatással lehet a szervezetedre, akkor bizonyára elgondolkozol rajta, hogy vajat vagy margarint emelsz le a boltok hűtőpolcairól! Magyarországon kb. 30.000 haláleset elkerülhető lenne, ha az emberek nem fogyasztanának transzzsírokat…

A margarin a szervezetbe jutva lassítja az anyagcserét, ezáltal különböző szervi problémákat okozhat. A máj védekezésképpen felemeli a koleszterinszintet, így próbálva csökkenteni a margarin káros hatását. Tehát érdekes ellentmondás, hogy a margarin koleszterint ugyan nem tartalmaz, de hatására viszont nő a koleszterinszint.

A transzzsírokban gazdag margarinok hosszú távon

 • szívinfarktust okozhatnak
 • növelhetik a káros koleszterinszintet, ami érelmeszedést okozhat
 • trombózis növelő hatása is lehet
 • növelhetik a cukorbetegség és a hasi elhízás kockázatát
 • hatással lehet a női meddőségre
 • általános gyulladáskeltő hatása is lehet….

Persze nemcsak a margarinok lehetnek veszélyesek a szervezetünkre nézve. A vásárolt termékeknél figyeljünk oda az összetevőkre, és ha transzzsírsavakat (TFA) tartalmaz, válasszunk inkább másik készítményt.

Ezek után Te margarint vagy vajat használsz?

Vajat, vagy margarint használsz?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Ági! A transzzsírok káros hatásairól régóta lehet hallani, de azt sokan nem tudják, hogy a margarinokat néhány éve már egy másfajta élelmiszeripari eljárással állítják elő, aminek következtében nem tartalmaznak transzzsírokat. A transzzsírokat főként az ipari olajok tartalmazzák, amiket a gyorséttermek és kifőzdék egy része használ. A vaj állati eredetű zsiradékforrás, aminek szintén megvannak a káros hatásai – szív és érrendszeri megbetegedések, hízás stb. oka is lehet.

  1. Kedves Józsa!
   Köszönöm a véleményedet! Igen, tudom, hogy e téren is sokat fejlődött az élelmiszeripar. Engem talán az a pár szó aggaszt, ahogy Te is írtad, “egy másfajta élelmiszeripari eljárással állítják elő”, vagyis valójában egy élelmiszeripari eljárás útján jutunk hozzá ahhoz, amit reggel a kenyérre kenünk. Igaz, hogy a vaj állati eredetű zsiradék, de az is tény, hogy nagyanyáink korában nem volt ennyi szív,-érrendszeri probléma, pedig akkor még nem ismerték a margarint. A vajat ők maguk a frissen fejt tehéntejből készítették (nem dobozos, nem zacskós!), és a mennyiségi túltápláltság fogalma is ismeretlen volt számukra. Talán, itt is a mértékletesség lenne a megfelelő alapelv, hogy mindenki ízlésének, és egészségtudatosságának megfelelően dönthessen arról, hogy mit választ. Én szeretem tudni, hogy milyen összeevőket tartalmaz az amit megeszünk, ezért például igyekszem sok mindent termelőktől vásárolni 😉

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.