Szaunázz a jó közérzetért és immunrendszerért!

szauna

Finn szauna, infraszauna, gőzfürdő, szinte mindegy melyiket választjuk. Szerencsére napjainkban nem kell választanunk közülük, hiszen egyre több helyen juthatunk hozzá egyszerre a fenti kényeztetések mindegyikéhez.

Gőzfürdő
Már az ókori görögök is használtak, hőmérséklete 45-55 Celsius fok, páratartalom 85-95 %. Az alacsonyabb hőmérséklet ellenére a magas páratartalom miatt az izzadás garantált, és pár perc múlva az emberről szakad a víz, ami hihetetlen lazító hatással van az egész szervezetünkre. Tisztítja a légutakat, hatékony méregtelenítő, javítja a kondíciót, segíti az immunrendszer működését, kitűnő hatással van az érrendszerre, és nem elhanyagolandó szempontként csodát tesz a bőrrel! A télen gyakran előforduló légúti betegségek, torokfájás, köhögés, megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas, de a reumás panaszok is enyhíthetőek vele.

Finn szauna
Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, ami az emberek életmódjához napi szinten hozzátartozik. Hőmérséklet kb. 70-80 Celsius fok, páratartalom általában 15-20 %, amit a kövekre locsolt vízzel növelhetünk akár 50-60 %-ra. A test és lélek ápolásának természetes módszere. Lazítja izomzatunkat és javítja közérzetünket, méregtelenít, serkenti bőrünk hámsejtjeinek újraképződését. Használhatunk lufakesztyűt is, elősegítve ezzel az elhalt hámsejtek eltávolítását. Fokozza testünk edzettségét és a fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, főleg a megfázásos megbetegedésekkel és légúti fertőzésekkel szemben. Edzésben tartja szívünket és stabilizálja vérnyomásunkat. Fokozza a hormonképződést és serkentően hat vegetatív idegrendszerünkre is.

Infra szauna
Hőmérséklet kb. 30 -55 Celsius fok, páratartalom kb. 15 %. Száraz testtel használjuk, és kb. 30-40 percet töltsünk bent, bár ez személyenként változó lehet.  Az alacsonyabb hőmérséklet miatt általában tovább bírjuk,  mindenesetre addig maradjunk bent, amíg jól esik. Használata előtt zuhanyozzunk le, így még jobb eredményt érünk el. Kiváló méregtelenítő, hiszen a méreganyagokat a zsírszövetekben elraktározódva nagyon jól érzik magukat, ám az infraszaunával ronthatunk a közérzetükön 🙂 Itt az izzadást nem a levegő hőmérséklete okozza, hanem bőrünk alá hatoló infrasugarak, amit a fényterápiával felszerelt infraszauna még hatásosabbá és kellemesebbé tehet számunkra. Fél óra eltöltött idő az infraszaunában kb. 300 kalória mínuszt jelent, így fogyókúrák esetében igazi segítőtársunk lehet.

Mindhárom szaunázást hideg vizes zuhannyal vagy merülő fürdővel zárjuk, így bármelyik napszakban is tesszük mindezt, az eredménye nem marad el. Mintha kicserélődtünk volna, testileg és lelkileg is újjá születve indulhatunk neki az előttünk álló feladatoknak vagy relaxálhatunk tovább.

Fontos, hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitelről. Egy finom gyógytea vagy a szénsavmentes ásványvíz kitűnő választás!

Géringer Ági
Életmódtanácsadó Wellness Trainer

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.