Homokóra, alma, körte?

Te tudod, hogy homokóra, alma vagy körte az alakod? Az alakformádat meghatározhatod a derék és csípőméreted alapján. A derék-csípő arány az elhízás megállapítására is kiválóan alkalmas. Ha hízol, mindegyik esetben eltérő testtájakra rakódnak a plusz kilók, ami nemcsak esztétikailag, hanem egészségileg is figyelemreméltó. A derék-csípő arány (derékbőségedet oszd el a csípőbőségeddel) jelzi, hogy melyik csoportba tartozol.

Homokóra típus (ideális) derék-csípő arány) 0,70alma_korte
Alma típus: derék-csípő arány 0,80 felett
Körte típus:
derék-csípő arány 0,80 alatt

Ez az érték azt is megmutatja, hogy milyen módon oszlik el a zsír a szervezetedben.

Alma típusnál előfordulhat, hogy a derék mérete nagyobb, mint a csípő mérete. A plusz kilók jellemzően a derék körül (has, belső szervek) rakódnak le. Ennél a típusnál túlsúly esetén sokkal gyakoribb lehet a cukorbetegség, szív-, érrendszeri, és daganatos problémák, hiszen létfontosságú szerveket terhelünk a  plusz súllyal.

Körte típusnál a derék karcsú,  a csípő szélesebb. A plusz kilók a comb, csípő, popsi területeire rakódnak le. Ennél a típusnál túlsúly esetén mozgásszervi és visszér problémák jelentkezhetnek.

Az ideális testsúlyhoz meghatározásához a testtömegindexet (BMI) használjuk, de a legújabb vélemények alapján a csípő-derék arány sokkal nagyobb jelentőséggel bír a hozzájuk kapcsolódó egészségi kockázatok terén. Egy szám, amire még érdemes odafigyelnünk egészségi szempontból, az “ideális” derékméret, ami a nőknél  80 cm, a férfiaknál 94 cm.  Az ennél magasabb számok, nagyobb egészségi problémák  előhírnöke.  

Kedves Olvasóm, bizonyára elővetted már a centidet, és lemérted a csípő-derék méreteidet 🙂 Ha a jelenleg mért értékeid eltérnek a számodra  ideális derék-csípő aránytól, akkor ajánlom figyelmedbe a “Mire figyelj, ha szeretnél megszabadulni néhány kilótól!” és a “Sikertelen fogyókúrák okai című írásainkat, mert bár fontos az esztétikai megjelenésük, az egészségednél nincs fontosabb!

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.