Legnagyobb kincsünk az egészség

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) definíciója alapján az egészség a testi-lelki-szociális jólét. Nézzük sorban.

Lelki egészség
Egy ősi indiai jógi szöveg szerint:  “Jobb, ha a saját sorsodat éled tökéletlenül, mintha másvalaki életét próbálnád hibátlanul utánozni”. Vagyis nem a szomszéd kertje zöldebb, hanem igenis a miénk az!

Mi kell a lelki egészséghez?

  •  jó emberi kapcsolatok
  •  értelmes célok
  •  önismeret, önértékelés
  •  lelki béke
  •  önmegvalósítás

Testi egészség
Ez azt jelenti, hogy jól vagyunk, jól érezzük magunkat, nem vagyunk betegek. Talán sokan természetesnek vesszük, mivel így születtünk, az édesanyánktól kapott egyik legnagyobb kinccsel, egészségesen. Életmódtanácsadóként is azt tapasztalom, hogy sokan akkor kezdenek el törődni az egészségükkel, amikor valami betegség jelenik meg az életükben, és elveszteni látszik az addigi természetes állapotot. Az emberek feláldozzák az egészségüket azért, hogy pénzt keressenek, aztán évekkel később amikor az egészségi problémáik jelentkeznek, már minden pénzt megadnának azért, hogy visszakapják azt! Szerencsére egyre többet hallunk a prevencióról, vagyis a megelőzésről, mégis elgondolkodtató,  hogy míg az ember az autóját rendszeresen szervizbe viszi, törődik vele, addig önmagára sokkal kevesebb időt-figyelmet és pénzt fordít.

Szociális jólét
Ez eléggé egyértelműnek tűnik: anyagi biztonság, ami kinek-kinek mást jelent. Jelentheti azt, hogy ne kelljen lemondani semmiről csak a pénz miatt,  és ne kelljen olyat csinálni amit nem szeretnénk, csak a pénz miatt! Jelenthet függetlenséget, önállóságot. Ma Magyarországon sokaknak anyagi gondjaik vannak, amibe a gazdasági válság miatt kerültek, akár önhibájukon kívül is. A lelki egészség, az értelmes célok segítenek nekik abban, hogy mihamarabb kilábaljanak belőle.

Az ember nemcsak arra született, hogy a kötelességeit teljesítse.  Ám a kötelesség teljesítésén túl rengeteg öröm vár ránk az életben, és ha mindezt testileg és lelkileg is egészségesen éljük meg, az azt jelenti, hogy jó úton vagyunk. Sajnos jelenleg, az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legrövidebb az emberek várható élettartama…. Te mit teszel az egészségedért?

Géringer Ági
Életmódtanácsadó Wellness Trainer

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.